MK Knjigovežnica i kartonaža

 • Habent sua fata libelli

  Knjige imaju svoju sudbinu


  ( Terencijan Mauro )


koNTAKT

 • Pic 1
 • Pic 2
 • Pic 3

Adresa: Voćarska 106

Tel./Fax: 01/4680447

Mobitel: 098280204

E-mail: info@mk-knjigoveznica.hr

 

O NAMA

 • Obrt posluje od 1989. godine i pruža sve usluge vezane uz knjigovežačke radove. Radimo restauraciju starih knjiga sa laminacijom (zaštita specijalnom folijom nanesena vrućim postupkom), popravke i uveze starih knjiga, časopisa i novina, te  klasične uveze nove građe. Na sve uvezane knjige možemo otisnuti naslov u zlatu ili drugim bojama. Radimo i specijalne uveze u kožu ili polukožu sa francuskim hrptom. Za restauraciju stare građe zadužen je naš restaurator tehničar s dozvolom za rad na restauriranju arhivske i knjižne građe te umjetnina na papiru od Ministarstva kulture. Sve  knjige  šivamo na ruku, te popravljamo specijalnim materijalima predviđenim u tu svrhu. Za restauraciju papira (knjiga) koristimo samo bezkiselinske materijale od provjerenih dobavljača kao što je Neschenov filmoplas, Japanski papir (Japiko) i slično. Sav materijal je pohranjem u specijalnom regalu, gdje je zaštićen od utjecaja svjetla, prašine i drugih oštećenja.
  Radionica se sastoji od dvije prostorije, svaka veličine od cca 40 m2 i skladišta od cca 20 m2. U prvoj prostoriji je smještena radionica, a u drugoj kancelarija, krojačnica za platna i police sa materijalom za svakodnevnu uporabu. Radionica je opremljena stolovima za uvez knjiga i časopisa, stolovima za odlaganje gotovih knjiga i knjiga u radu, te stolom sa staklenom površinom za restauraciju starih knjiga. Od strojeva tu je smješten stroj za zlatotisak sa pripadajućim slovima, stroj za obrezivanje knjiga, papšer i preša. U krojačnici se nalazi Neschenov stroj za vruću laminaciju papira filmoplastom R.
  Ponosni smo, što se možemo pohvaliti dugogodišnjom suradnjom s mnogim zagrebački kulturološkim ustanovama kao što su Muzej za umjetnost i obrt, Etnografski muzej, HAZU, Knjižnice grada Zagreba,  Filozofski fakultet, Tekstilno-tehnološkim fakultet...